top of page

HR TANÁCSADÁS

HR Tanácsadás / Vállalati kultúraformálás

A vállalati kultúraformálás, olyan tudatosan felépített szervezeti tevékenységek sorozata, amelyben a változtatást kiváltó okok és az elérendő szervezeti-üzleti célok egymással szoros összefüggésben állnak.

A változás akaratunktól függetlenül bekövetkezik, megjelenik egy szervezet életében. Megjelenik egy-egy projekt, munkafolyamat, vagy szervezeti akció másodlagos, akár akaratlan hatásaként is. A vállalati kultúraformálás önmagától nem következik be. A változtatás okait ismerni és elemezni kell (szervezeti diagnózis), hogy indokolhassuk a változtatás kívánt szervezeti céljait és irányait.

A korszerű vállalati kultúraformálás sikerének titka: felismerni a spontán bekövetkező változások hatásait és kidolgozni a célszerű változtatások racionális cselekvési terveit.

7 pont a sikerhez

  1. Előre tekintő, előre gondolkodó szemlélet. Segítünk a múltban bekövetkezett változásokhoz való mai alkalmazkodás helyett a jövő várható változásaira való aktív felkészülésben.

  2. Reaktív helyett proaktív viselkedés. Sorsunkat, jövőnket saját magunk akarjuk irányítani. Ehhez adunk segítséget a szervezeti képességek és a környezetben fölismerhető lehetőségek aktivizálásával.

  3. A lehetőségek állandó keresése. Azokat a lehetőségeket, amelyeket mi nem találunk meg, megtalálják versenytársaink. Új lehetőségek új szolgáltatásokat igényelnek. Nem azt vizsgáljuk, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, hanem hogy mi kell ahhoz, hogy meg lehessen csinálni.

  4. Negatív helyzetek pozitívvá változtatása. A kritikus helyzetek időben való érzékelése fontos segítség az elkerüléshez vagy a hasznosításhoz. Innovatív megoldások kialakításában veszünk részt.

  5. Követés helyett vezetésre törekvés. Élen járunk a kultúra formálásában, nem várjuk, hogy mások változtassanak meg bennünket.

  6. Befelé fordulás helyett állandó kitekintés, vagy még inkább kívülről való befelé nézés. Fejlesztjük a szervezet azon képességét, hogy az ügyfelek szemével lássa magát.

  7. A sikeres szervezeti és partnerségi stratégia feltétele az állandó változásban való gondolkodás (ha tetszik, ha nem).

bottom of page